Niektóre osoby „z natury" są pesymistami. Winę ponoszą substancje chemiczne występujące w mózgu i wpływające na sposób postrzegania świata - twierdzą naukowcy.
Badacze odkryli, że neuroprzekaźnik o nazwie neuropeptyd Y (NPY) bezpośrednio odpowiada za to jak postrzegamy świat. Warunkuje on czy napełnioną do połowy szklankę uważamy za „w połowie pustą" czy „w połowie pełną". Osoby, które mają zbyt małą ilość powyższej substancji nastawione są bardziej negatywnie do świata i trudniej radzą sobie w sytuacjach stresowych. Są one również bardziej podatne na depresję. Naukowcy podejrzewają, że ilość NPY w mózgu jest uwarunkowana genetycznie, dlatego ważne są badania nad wczesnym wykrywaniem jego poziomu. Dzięki temu prawdopodobnie będzie można zapobiegać niektórym chorobom psychicznym.
Naukowcy analizę przeprowadzili na grupie wolontariuszy, którzy zostali poddani badaniu rezonansem magnetycznym. Obserwowano jak ochotnicy postrzegają zwyczajne słowa tj. materiał, morderca, nadzieja. Istotne było w jaki sposób na dane słowa reaguje kora przedczołowa. Okazało się, że osoby z niskim poziomem NPY są bardziej podatne na emocjonalne doświadczenia i gorzej sobie z nimi radzą. Dlatego stwierdzono zależność pomiędzy ilością NPY w organizmie, a postrzeganiem świata. Naukowcy mają nadzieję, że dzięki tym badaniom uda im się dokładniej zrozumieć, pod względem medycznym, odczuwanie emocji. Dzięki temu będzie można w przyszłości stwierdzić, kto jest bardziej narażony na wszelkiego rodzaju psychiczne załamania i problemy.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »