kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polacy kochają pizzę. Najczęściej wybieramy Margheritę
2014/2/4 23:47:52

W najbliższą niedzielę 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie cieszy się ogromną popularnością i uznaniem nie tylko miłośników dobrego jedzenia, ale też profesjonalnych znawców kuchni. Polacy kochają pizzę, a zwłaszcza tradycyjną Margheritę. Sięga po nią ponad 60 procent rodaków.

Pierwsza pizza powstała w starożytnym Egipcie, w kształcie płaskiego, okrągłego chleba. Kolejna jej odmiana pojawiła się w Grecji, w postaci chlebka smarowanego oliwą i czosnkiem oraz posypywanego ziołami. W takiej formie trafiła do Włoch, gdzie dodano do niej sos pomidorowy, który z biegiem lat stał się jej nieodłącznym elementem. Pizza aż do XIX w. była przede wszystkim przysmakiem chłopów i biedoty. Zmieniło się to za sprawą królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej, która podczas uroczystej kolacji w Neapolu spróbowała tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła „pizzaioli” (osoba robiąca pizzę). Ulubioną pizzą królowej Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć „Margherita”, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Choć z upływem czasu powstaje coraz więcej rodzajów pizzy, to nieprzerwanie od lat króluje neapolitańska, której jedną z odmian jest właśnie Margherita. Ta oryginalnie wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano oraz sera mozzarella z krowiego mleka. Ciasto wyrabiane jest z mąki typu 0 lub 00 oraz neapolitańskich lub browarnianych drożdży. Powinno być ugniatane ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Gotowa pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem.

Z miłości do smaku

Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i miłośników dobrego jedzenia. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników (34 proc.). Najchętniej wskazywane dodatki to: pomidory, pieczarki, szynka, salami, cebula, papryka, oliwki, kukurydza, owoce morza oraz różnego rodzaju sosy. Z badań marki MOSSO wynika, że ponad 60 proc. Polaków wybiera Margheritę. Popularne są również: Americana z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą (56 proc.), Hawajska z szynką i ananasem (53 proc.) oraz Pepperoni z kiełbaską pepperoni (48 proc.). Inne chętnie wybierane to: Capricciosa z szynką, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (43 proc.), Caprese z pomidorami i pesto ze świeżej bazylii (41 proc.), Wegetariańska z brokułami, papryką, pomidorami i kukurydzą (35 proc.), Carbonara z serem corregio, bekonem, pieczarkami, cebulą i świeżą bazylią (35 proc.), Farmerska z grillowanym kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulą (27 proc.) oraz Europejska z szynką, wołowiną, pieczarkami i oliwkami (23 proc.).


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jedzenie, jedzenie na wynos, pizza


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»